С къщи на безценица европейски държави съживяват селата си

В Италия още през 2008 година се появиха оферти за имоти на много ниска цена

04.07.2024 | 15:07 Редактор: Искра Ангелова
С къщи на безценица европейски държави съживяват селата си

Шведско градче продава парцели за 10 цента за квадратен метър. Гьотене, което се намира в Югоизточна Швеция, привлече интереса на медии от цял свят със сензанционно ниските продажни цени на земята. Изключително привлекателната цена важи за 30 терена, които са изоставени от десетилетия - просто никой не се интересувал от тях, въпреки че се намират в близост до голямо езеро.

С акцията за разпродажба на земите малката шведска община цели да привлече купувачи и да съживи региона. Но има и едно условие: новият собственик се задължава в рамките на две години да построи къща на придобития терен.

Отначало продажбите тръгнали трудно, но след като големите шведски медии обърнали внимание на темата, а след тях и чуждестранните, хора от цял свят започнали да звънят и пишат на местните власти. Акцията дори временно е спряна, за да могат да се проучат всички оферти.

"Имаме кандидати от Европа, Азия, САЩ, Австралия и дори от Южна Америка", споделя кметът Йохан Мансон. В началото на август продажбата на терени ще продължи - вече на търг.

Шведският град Гьотене е пример за една тенденция, която вече от десетилетия се проqвява в цяла Европа. Младите хора напускат малките населени места, където обичайно има твърде малко работни места, и се насочват към големия град.

Така селата и малките градчета се обезлюдяват, а инфраструктурата в регионите става все по-слаба. С помощта на европейски програми, инициативи или маркетингови акции като тази в Швеция, отделните общини се опитват да противодействат, преди да е станало късно. По данни на Европейската комисия т.нар. урбанизационен градус ще достигне 83,7% до 2050 година. За момента около 74% от хората в Общността живеят в градове.

В Италия още през 2008 година се появиха оферти за къщи на много ниска цена. Такива има и днес. Наддаването започва от символичното едно евро, като оттам нататък къщите в повечето случаи се продават за няколко хиляди. Този вид къщи се предлагат от около 50 общини - в името на съживяването на изоставените села. Сградите, които имат остра нужда от модернизация, се намират например в Тоскана, Апулия или на Сицилия, информира DW.

И там често купувачите трябва да сключат договор с местните власти, който ги задължава да санират къщата. Някои общини дори изискват от купувача да живее в придобития имот, а не да го дава под наем на туристи. А тъй като къщите често са в много лошо състояние, санирането им никак не излиза евтино.

Снимка: Pixabay