Украйна няма достатъчно оръжия за 10 нови бригади

ВСУ са в по-добра позиция по отношение на жива сила

04.07.2024 | 08:29 Редактор: Толя Стоянова
Украйна няма достатъчно оръжия за 10 нови бригади

Украйна е образувала поне 10 нови бригади, но няма достатъчно оръжия за тях, тъй като помощта от партньорите на Киев се бави. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, цитиран от УНИАН.

Навременната и адекватна помощ на Запада за сигурността продължава да бъде критичен фактор при определянето кога и до каква степен Въоръжените сили на Украйна ще могат да вземат инициативата на бойното поле и да проведат оперативно важни контраофанзивни операции в бъдеще.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ВСУ са в по-добра позиция по отношение на жива сила, отколкото са били преди няколко месеца. Той обаче призна също, че способността на Украйна да проведе бъдеща контранастъпателна операция зависи от оборудването на бригади с тежка техника, като бойни механизирани машини, бронетранспортьори, танкове и тежка артилерия. Според анализаторите има поне 10 планирани нови украински бригади.

Подобна оценка на тактическо ниво дава и командир на украинска бригада, която действаше край Часов Яр. Според него военните в неговата оперативна зона имат по-голяма нужда от боеприпаси, отколкото от жива сила, предаде "Фокус". Зеленски призна, че военната техника пристига на фронта твърде бавно. Мудният поток от американска помощ възпрепятства усилията на Украйна да оборудва резервните бригади достатъчно, за да ги ангажира в отбранителни операции.

В същото време украинските медии непрекъснато подчертават липсата на достатъчно материални средства за оборудване на всички нови бригади, които се формират в момента. В текущите доклади се отбелязва, че поради бавното снабдяване с оръжия оборудването на нови бригади е под въпрос.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
охобохо
преди 2 дни
Има голяма разлика между Планирани и Събрани 10 бригади. Едното е на хартия, другото е на живо. Сигнализирай за неуместен коментар