Турция предложи да посредничи за край на войната с Украйна, Русия отказа

Ердоган се стреми да поддържа добри отношения и с Москва, и с Киев

04.07.2024 | 07:55 Редактор: Деси Николова
Турция предложи да посредничи за край на войната с Украйна, Русия отказа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е предложил на Владимир Путин Турция да посредничи за прекратяване на войната с Украйна. Двамата разговаряха на срещата Шанхайската организация за сътрудничество в Казахстан.

ШОС е междуправителствена организация, създадена от Китай и Русия през 2001 г. в Шанхай. Тя се фокусира върху евразийските политически, икономически и отбранителни въпроси, както и върху въпросите на сигурността. Двадесет и четвъртата среща на ШОС се провежда от 3 до 4 юли.

Прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков, отхвърли идеята, като заяви, че Ердоган не може да служи като посредник, без да посочва конкретни причини, предаде БГНЕС.

Въпреки че Турция е член на НАТО, Ердоган се стреми да поддържа положителни отношения както с Русия, така и с Украйна, като преди това осигури сделка за безопасни доставки на зърно от украинските черноморски пристанища, която продължи една година.

Преди това Ердоган е предлагал да бъде домакин на мирните преговори между Киев и Москва. Последните кръгове на неуспешните мирни преговори през 2022 г. се проведоха в турския град Анталия.

Снимка: БГНЕС