fallback

Западът бил готов да обърне внимание на интересите на Русия

Германия гледа на първо четене законопроекта за ратификация на споразумението за асоцииране на Украйна, Грузия и Молдова с ЕС

16.01.2015 | 15:03 Автор: Мариета Иванова

От страна на Запада има готовност да бъде обърнато внимание на руските интереси по отношение на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз в рамките на Споразумението за асоцииране и свободна търговия, заявил в ефира на радио WDR5  координаторът за сътрудничеството с Русия, Централна Азия и държавите от Източното партньорство в правителството на Германия Гернот Ерлер, цитиран от РИА-Новости.

На 16 януари в германския Бундестаг ще бъде гледан на първо четене законопроектът за ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна, Грузия и Молдова с ЕС.

„Разбира се, от страна на Запада има готовност да се вземат под внимание руските интереси. Например,  споразумението за свободна търговия е критикувано от Русия, тъй като има опасения, че през общите граници, които са отворени между Украйна и Русия, например, в Русия ще навлязат от западни страни евтини и конкурентни стоки“, коментира  Ерлер.

По думите на координатора на руско-германското сътрудничеството Западът се е съобразил с Русия по този въпрос и прилагането на споразумението по тази линия е отложено до 1 януари 2016.

„Останалото време ще бъде използвано за постигане на споразумение с Русия, преговорите, по което започнаха през лятото на изминалата година,“ добавя Ердлер.

Наред с това, той заявил че „Русия също така е подписала споразумение за това, че всяка страна има право да определя собствен политически курс. - „Това не може да бъде поставяно под въпрос. Това е част от сувернитета на всяка държава. Това е право на Украйна да решава сама, ще сключва ли споразумение с ЕС или не“ коментира той.

На 21 март 2014 представители на ЕС и правителството на Украйна подписаха политическата част от споразумението за асоцииране. На 27 юни 2014 беше подписана икономическата част от документа, припомня РИА-Новости. Върховната рада одобри на 16 септември 2014 законопроекта за ратифициране на споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, който в същият ден е подписан от президента Петро Порошенко.

fallback
Още от Свят
fallback