Амнистия освобождава хиляди затворници в Беларус

Тя ще засегне 7850 осъдени

03.07.2024 | 19:35 Редактор: Беатрис Младжова
Амнистия освобождава хиляди затворници в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон за амнистия за хиляди затворници по случай 80-годишнината от освобождаването на Минск от нацистка окупация. Годишнината от събитието през Втората световна война беше отбелязано днес и с военен парад в столицата, съобщи ДПА.

Заместник-министърът на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви по-рано, че амнистията ще засегне 7850 осъдени. Според независима беларуска медия, работеща в изгнание, амнистията едва ли ще важи за политическите противници на Лукашенко.

Самият президент заяви вчера, че политическите затворници, страдащи например от рак, ще бъдат освободени от затвора по хуманитарни причини. След жестокото смазване на протестите след президентските избори през 2020 г. стотици противници на Лукашенко бяха осъдени на дълги години затвор. Много членове на опозицията избягаха в чужбина.

Според документа на правителството ще бъдат освободени бременни и непълнолетни, самотни родители с деца и затворници, навършили пенсионна възраст, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС