Украйна води преговори с Азербайджан за доставки на газ

Споразумението с Русия изтича в края на тази година

03.07.2024 | 17:58 Редактор: Беатрис Младжова
Украйна води преговори с Азербайджан за доставки на газ

Украйна преговаря за доставки на природен газ от Азербайджан до Европейския съюз, за да осигури помощ на западните страни съседи в енергийната сигурност, пише Bloomberg, като се позовава на президента на страната Володимир Зеленски.

Сделката за замяна на руския газ с азерски е "едно от предложенията", които се обсъждат в момента, коментира Зеленски в интервю за Bloomberg TV. 

Европа се опита да се откаже от руския газ, след като в края на февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна. Някои европейски държави обаче продължават да получават руски газ чрез тръбопровод, който пресича Украйна. Споразумението за транзита на руски газ за Европа между Украйна и Русия изтича в края на 2024 г. и заради бушуващата война се очаква да не бъде подновено, т.е. газовите потоци вероятно ще спрат.

"Ние не искаме да продължаваме газовия договор с Руската федерация. Не искаме те да правят пари тук", добави Зеленски.

Настоящата сделка между украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" и руската "Газпром" беше подписана през 2019 г. Bloomberg News писа миналия месец, че европейски служители са преговаряли транзита на руски газ през Украйна да продължи. Обширната газопроводна мрежа на Украйна може да осигури изключително важно финансиране за икономиката - приходите от транзит на газ за 2021 г. възлизат на около $1 млрд.

Има опасения обаче, че газовата инфраструктура може да стане цел на военни атаки, които да доведат до пълна неизправност. Москва вече се опита да повреди част от инфраструктурата за съхранение на газ в Украйна при удари по-рано тази година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС