Белгия взима допълнителни мерки срещу терористични атаки

Гара в Париж е била временно затворена заради бомбена заплаха

16.01.2015 | 12:47 Редактор: Мариета Иванова
Белгия взима допълнителни мерки срещу терористични атаки

Допълнителни мерки срещу терористични действия са били взети в Белгия, съобщават световните агенции. Припомняме, че на 15 януари местни власти проведоха операция срещу заподозрени за свързани с терористични групировки лица, при която са били убити двама души, трети ранен, а други са били арестувани, съобщават местни медии.

Убитите и ранения мъж са заподозрени, че са били свързани с „Ислямска държава“ и дори са участвали в кървавия конфликт в Сирия, откъдето се върнали преди седмица. Те също така имали връзка и с убития при полицейска акция Париж преди седмица Амеди Кулибали, който уби полицайка и четирима заложници ден по-късно в еврейски магазин за храна.

В същото време в Париж са били задържани 12 души, заподозрени че са имали връзка с атаките от преди седмица във френската столица, при които бяха убити 17 души.

Те са били разпитвани за оказване на „логистична подкрепа“, като снабдяване с оръжие или превозни средства, които да са на разположение на атентаторите.

На 16 януари сутринта железопътната гара Изток в Париж /Gare de l'Est/ е била за кратко затворена и евакуирана, след като на платформата са открити два съмнителни пакета, съобщи ТАСС.

От съображения за сигурност сградата на гарата е била напълно евакуирана, а на място са били изпратени специализирани полицейски подразделения.

Впоследствие се оказало, че тревогата е фалшива и дейността на гарата е била възстановена.