Пожарите в Гърция са унищожили рекордна площ земя през юни

Високи температури и минимални валежи

03.07.2024 | 07:28 Редактор: Толя Стоянова
Пожарите в Гърция са унищожили рекордна площ земя през юни

Щетите, причинени от пожарите през юни, са огромни. Загубата на гори от продължаващия пожар в природният парк Парнита все още не е измерена. Според изследователския директор в Института по астрономия, астрофизика, космически приложения и дистанционно наблюдение (IAADET) към Националната обсерватория на Атина Хараламбос Контоес общата изгорена площ за юни 2024 г. е повече от три пъти средната за последните 14 години.

Той отбеляза, че подобно огнище за период от 15 години е наблюдавано през 2012 г., 2014 г. и 2016 г., като пожарите надхвърлят 4000 хектара или 40 000 акра годишно. Научният експерт обясни, че юни 2024 г. е регистриран като много сух период в Гърция с високи температури и минимални валежи.

Подобна промяна в атмосферните условия, със значително повишаване на температурата и едновременно голямо намаляване на валежите, се наблюдава през посочените години през сезона на пожарите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според IAADET картата на риска с висока разделителна способност към 30 юни показва особено повишен риск в Южна Евия, Атика, Пелопонес, Крит, Родос, Западна Гърция, Пилион и островите в източната и североизточната част на Егейско море.

Снимка: БГНЕС