1,9 млн. от жителите на Газа са разселени, отчаяно търсейки подслон и безопасност

"Палестинското цивилно население е потопено в бездна от страдания", заявиха от ООН

02.07.2024 | 20:56 Редактор: Вяра Димова
1,9 млн. от жителите на Газа са разселени, отчаяно търсейки подслон и безопасност

80% от населението на територията, или 1,9 милиона души - са разселени, заяви хуманитарният координатор на ООН за Газа. Сигрид Кааг добави, че е "дълбоко обезпокоена" от съобщенията за нови заповеди за евакуация в Хан Юнес.

По оценка на ООН до 250 000 души са засегнати от израелската военна заповед цивилните да напуснат Ал-Карара, Бани Сухайла и други населени места в близост до втория град на територията Хан Юнис, в който живеят 2,4 млн. души.

"Над 1 милион души са разселени за пореден път, отчаяно търсейки подслон и безопасност. Дълбоко съм обезпокоена от съобщенията за нови заповеди за евакуация, издадени в района на Хан Юнис", заяви Сигрид Кааг пред Съвета за сигурност на ООН.

"Палестинското цивилно население в Газа е потопено в бездна от страдания. Животът в домовете им е разрушен, животът им е преобърнат. Войната не просто създаде най-дълбоката хуманитарна криза. Тя отприщи водовъртеж от човешко страдание", добави Кааг, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че до разкъсваната от войната Ивица не достига достатъчно помощ и че отварянето на нови гранични пунктове, особено в южната част на Газа, е необходимо, за да се предотврати хуманитарна катастрофа.

Снимка: БГНЕС