Нетаняху: Приближаваме се към унищожение на военния потенциал на "Хамас"

През нощта хиляди палестинци започнаха да се изтеглят от Хан Юнис

02.07.2024 | 19:12 Редактор: Деси Николова

Израелските сили наредиха нова евакуация от обширен район в Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа. Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато бомбардировките продължават. В Тел Авив премиерът Бенямин Нетаняху вече говори за успешен етап в крайната цел да се елиминира вражеската групировка "Хамас".

Още през нощта хиляди палестинци започнаха да се изтеглят от Хан Юнис. Бягството им беше съпроводено от непрестанен обстрел, от танкове и самолети. Съобщава се за осем убити палестинци и десетки ранени. Агенцията на ООН за подкрепа на палестинските бежанци описа ситуацията на място.

"Видяхме как хората се придвижват, цели семейства се изнасят, цивилните събират вещите си и се опитват да напуснат този район. По оценки на нашата агенция 250 хиляди души са засегнати от тези заповеди за евакуация и както обикновено в такива случаи очакваме този брой да се увеличи", каза говорителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Луиз Уотеридж.

Израелските военни насочиха ударите си към Хан Юнис, след като от там вчера бяха изстреляни около 20 ракети. Отговорност за тази атака пое групировката "Ислямски джихад", която е съюзник на управляващото в Газа движение "Хамас". Премиерът на Израел уверява сънародниците си, че елиминирането на бойните способности на "Хамас" е доведено почти докрай.

"Приближаваме се към целта  - унищожение на военния потенциал на "Хамас". Напредваме към края на етапа на елиминиране на терористичната ѝ армия и ще продължим да нанасяме удари по остатъците от нея", заяви Бенямин Нетаняху

Израел обвинява "Хамас", че използва гражданската инфраструктура и населението като жив щит. Ислямистката групировка отрича. Войната в анклава продължава месеци наред, след като бойци на "Хамас" нахлуха на 7 октомври в Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 250 заложници. За над 100 от тях се смята, че все още се намират в Газа без да е ясно дали са оцелели.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС