Русия блокира сателитите на ЕС чрез Калининград

Настоява се за прекратяване на умишлените действия за причиняване на вредни смущения 

02.07.2024 | 15:52 Редактор: Тодор Петров
Русия блокира сателитите на ЕС чрез Калининград

Русия трябва незабавно да прекрати всякакви умишлени действия за причиняване на вредни смущения в честотите на други администрации. Това се казва в позиция на Борда по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си миналата седмица.

Страната използва Калининград, който граничи с Полша и Литва, като една от базите си за прекъсване на сателитните системи на Европейския съюз, според агенция на ООН, която контролира комуникационните технологии.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения в продължение на месеци, което доведе до прекъсване на излъчването и в най-малко два случая насилствено програмиране, заместващо съдържание в детски канал. Оплакванията на няколко членове на НАТО по-рано казаха, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Калининград е тежко въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалкския пролом, коридор по границата на Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще отреже сухопътния достъп на балтийските държави до останалата част от НАТО.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС