Албанската полиция арестува племенника на Енвер Ходжа за дрога

15.01.2015 | 22:51
Албанската полиция арестува племенника на Енвер Ходжа за дрога

Племенникът на бившия албански диктатор, Енвер Ходжа бе арестуван на 15 януари по подозрения, че е ръководил голяма лаборатория за кокаин в страната, съобщава АФП.

Полицията е задържала 13 души, включително Ермал Ходжа и двама колумбийци, по време на щурм в лабораторията, при което са били конфискувани 120 кг дрога.

Албанските власти са иззели и 4 т вещества, използвани за производството на кокаин, който бил предназначен за Германия.

Операцията, проведена село Дзибрака, близо до Елбасан, на около 50 км югозападно от Тирана бе проведена в момент, когато чистият кокаин е бил подготвян за смесване с другите химикали.

40-годишният Ермал Ходжа е заподозрян в ръководене на престъпна група, каза полицията.

Чичо му, Енвер Ходжа управлява Албания над 40г в чрез тираничен комунистически режим, един от най-суровите в света, където религията бе забранена.

Полицията съобщи, че кокаинът бил от Куба и предстоял да бъде пренесен през Италия и Австрия до Германия.

Пари и оръжие са били открити при обиска, съобщиха властите.

От няколко месеца албанските полицаи заедно с германските си колеги са провеждали разследване на международна мрежа за трафик на наркотици.

Албания е на т.нар. Балкански път,  използван от трафикантите за пренасяне на дрога, хора и оръжие за Западна Европа.

През юни 2013 албанската полиция проведе мащабна операция срещу трафиканти на канабис около село Лазарат на 240 км южно от Тирана.

Лазарат произвежда около 900 тона канабис годишно за около 4,5 млрд евро, по изчисления на полицията. Това е почти половината БВП на Албания.

Албания е смятана от международните агенции за сигурност за една от основните страни, производителки на канабис в Европа.

/Снимка: албанската полиция/