Орбан предложи помощ на Украйна и помоли Зеленски за спиране на огъня

Унгария е готова да помогне на украинската икономика

02.07.2024 | 15:29 Редактор: Искра Ангелова

Унгарският премиер Виктор Орбан изненадващо посети Украйна. По време на посещението си той е призовал украинския държавен глава Володимир Зеленски за прекратяване на войната за известен период от време, за да може да се стигне до мирни преговори.

Орбан подчерта, че страната му иска да има по-добри двустранните отношения с Украйна. А самата Унгария е готова да помогне на украинската икономика. Той подчерта, че би искал подписване на широкообхватно двустранно споразумение за сътрудничество.

От своя страна Зеленски подчерта пред унгарския си гост значението на справедливия мир в Украйна, посочва Франс прес.

На общата пресконференция украинският президент заяви, че посещението на унгарския лидер илюстрира общите европейски приоритети и колко е важно да се постигне справедлив мир в Украйна и в цяла Европа.

Зеленски помоли също унгарския премиер Орбан, който в миналото е блокирал изплащането на помощта на Европейския съюз за Киев, да запази европейската военна помощ за Украйна, информира БТА.

"За всички нас в Европа е много важно също европейската подкрепа за Украйна да остане на достатъчно ниво, включително и защитата ни от руския терор", каза Зеленски на пресконференцията при посещението в Киев на известния с близостта си с Москва унгарския премиер.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Наркомана Смърденски....надрусано низко човеченце, което унищожи една от най големите европейски страни. Унищожи половината си население и ще загуби може би една трета от територията... Сигнализирай за неуместен коментар