НАТО се стресна, че Тръмп може да се върне в Белия дом

Алиансът с редица мерки в подкрепа на Украйна

02.07.2024 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
НАТО се стресна, че Тръмп може да се върне в Белия дом

ЕС започна преговори за членство с Украйна, като даде на страната политическа подкрепа в разгара на войната ѝ срещу руското нашествие, въпреки че предстои дълъг и труден път, преди Украйна да може да се присъедини към блока.

Унгарският премиер Виктор Орбан ще направи първото си посещение в Киев във вторник от началото на нашествието на Русия в съседната ѝ страна, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

В същото време стана ясно, че НАТО ще установи високопоставен цивилен представител в Киев като част от поредица нови мерки, предназначени да заздравят дългосрочната подкрепа за Украйна. Стъпките целят да подкрепят перспективите пред Украйна в даден момент да се присъедини към алианса, без да предлагат членство. 

Те се случват на фона на възхода на крайната десница в Европа и нарастващата възможност Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом и да намали подкрепата на САЩ за Украйна.

НАТО ще установи и ново командване във Весбаден, Германия, което да координира осигуряването на военно оборудване за Киев и обучение на украински войници.

Операцията на НАТО, която ще се нарича "Помощ за сигурността и обучение за Украйна" ще включва близо 700 служители от САЩ и други съюзнически страни в алианса с 32 членове. Тя ще поеме до голяма степен мисията, ръководена от американската армия от началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС