Байдън за решението на съда за Тръмп: В Америка няма крале, но това се промени

Той подчерта, че американският народ заслужава да получи отговор по делото преди предстоящите избори

02.07.2024 | 07:20 Редактор: Елеонора Танева

Джо Байдън разкритикува решението на Върховния съд на САЩ относно имунитета на Доналд Тръмп, което беше възприето като победа за неговия съперник. В спокойна, премерена реч от Белия дом Байдън заяви, че решението означава, че е много малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята си в опитите да се отменят резултатите от изборите през 2020 г.

Вчера Върховният съд на САЩ установи, че Тръмп не може да бъде преследван за действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент, но може да бъде преследван за частни действия. Това в знаково съдебно решение, с което за първи път се признава каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.

"Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки, всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори и президентът на САЩ", заяви Байдън. С вчерашното решение, каза той, "това се промени из основи", заяви Байдън, цитиран от БТА.

По думите му американският народ заслужава да получи отговор от съда преди предстоящите избори.

"Сега, поради днешното решение, това е много, много малко вероятно. Това е ужасна лоша услуга за хората в тази страна", добави американският президент.

Снимка: БГНЕС