Край на "макронизма"? Съкрушителна победа на крайната десница във Франция

"Демокрацията си каза думата и французите поставиха "Националния сбор" и неговите съюзници начело", заяви Марин льо Пен

01.07.2024 | 14:26 Редактор: Вяра Димова

Съкрушителна победа на крайната десница и рекордна избирателна активност – това е равносметката от първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Според последните резултати, "Националният сбор" на Марин льо Пен получава 34% от гласовете. На второ място е лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28,1 на сто, чак на трето място - лагерът на сегашния президент Макрон - центристкият алианс, с малко над 20 на сто подкрепа. 

Анализатори вече коментират, че това е краят на ерата на "макронизма".

"Националният сбор" на Марин льо Пен сбъдна прогнозите на социолозите – той успя да спечели 1/3 от гласовете на избирателите. От неприемлив кандидат за президент преди години, сега льо Пен може да разполага с абсолютно мнозинство в Националната асамблея на Франция.

"Скъпи сънародници, демокрацията си каза думата и французите поставиха "Националния сбор" и неговите съюзници начело и практически заличиха "Макронския блок", заяви Марин льо Пен.

Крайнодесните не са управлявали Франция от режима на Виши през Втората световна война. След втория тур Марин льо Пен очаква новият министър-председател на петата френска република да бъде Жордан Бардела.

"Ще бъда винаги инструмент за вашите права, свободи и нашите републикански ценности, които ни обединяват", обяви Бардела.

На второ място в изборите завърши лявата коалиция "Нов народен фронт", състояща се от еколози, социалисти и комунисти. Към нея се присъедини и бившият президент Франсоа Оланд. Част от формацията е партията "Непокорна Франция". Нейният създател – Жан Люк Меланшон, заяви, че ще оттегли кандидати на втория тур в опит да блокират националното събиране да получи законодателна власт.

"В съответствие с нашите принципи и нашите постоянни позиции във всички предишни избори, никъде няма да позволим на "Националния сбор" да вземе надмощие", добави Меланшон.

На трето място в желанията на избирателите центристкият алианс "Заедно" около партията на президента Макрон "Ренесанс". Коалицията не стигна първото място и на европейските избори на 9 юли. Сегашният и най-млад министър-председател Габриел Атал призова за обединение срещу крайнодесните.

Вторият тур на предсрочните парламентарни избори ще бъде следващата неделя – 7 юли. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Златарева
преди 1 ден
Само така, да живее Франция,без такива като Макрон Сигнализирай за неуместен коментар