Продават вейп само с рецепта от лекар - ето къде

Изборът ще бъде ограничен до три вкуса: мента, ментол и тютюн

01.07.2024 | 13:09 Редактор: Толя Стоянова
Продават вейп само с рецепта от лекар - ето къде

Австралия ограничи продажбата на вейпове с никотин. Потребителите ще трябва да представят лекарско предписание на фармацевт, за да си купят вейп, а изборът ще бъде ограничен до три вкуса: мента, ментол и тютюн.

Десетки държави са забранили вейповете за еднократна употреба, но според правителството със забраната за продажба на вейпове в магазини, бензиностанции и други малки търговски обекти Австралия е въвела "водещи в света" мерки, съобщи CNN.

Австралийските власти твърдят, че този ход означава край на шарените марки и забавните аромати, които според властите са били трик за пристрастяване на децата към никотина.

"Не се случва често парламентът да получи възможност да направи нещо наистина значимо и трайно за здравето на младите австралийци", заяви министърът на здравеопазването Марк Бътлър, след като парламентът на страната прие законите.

Въпреки това, съгласно политическата сделка, която беше постигната, за да се осигури одобрението на закона, ограниченията ще бъдат облекчени през октомври, когато само непълнолетните под 18 години ще се нуждаят от рецепта. Възрастните ще могат да купуват вейп в аптеките без рецепта, но устройствата може да се окажат трудни за намиране, след като някои водещи вериги аптеки обявиха, че ще откажат да ги предлагат, предаде БГНЕС.

Партията на зелените в Австралия настояваше за изменения, които да позволят на възрастните да купуват вейпове без рецепта, тъй като не подкрепя забраната или криминализирането на вейпинга.

"Забраната на наркотиците се провали. "Зелените" сме доволни, че осигурихме изменения в това законодателство, които ще гарантират, че нито едно лице няма да бъде криминализирано за лично притежание на електронна цигара", заяви сенаторът от "Зелените" Джордън Стийл-Джон.

Притежаването на вейп за лична употреба не е криминално престъпление, но вносът и продажбата на търговски количества вейп ще води до големи глоби.

Снимка: БГНЕС