Представители на ЛГБТИ+ общността блокираха Истанбул заради гей парада

Има арестувани

30.06.2024 | 21:23 Редактор: Толя Стоянова
Представители на ЛГБТИ+ общността блокираха Истанбул заради гей парада

Кабинетът на губернатора на Истанбул забрани гей парада, който трябваше да се проведе в днешния ден. В изявление, изпратено до пресата, се казва, че организаторите са "различни незаконни групи". Турският наказателен кодекс обаче не криминализира хомосексуализма и не е ясно кои "групи" има предвид губернаторът.

За втори път много пътища и главни улици, водещи до историческия квартал "Бейоглу", където традиционно се провеждаха парадните шествия през последните години, бяха затворени. Блокиран беше и площад "Таксим", като метростанциите край него бяха затворени и общественият транспорт беше прекъснат. Стотици полицаи бяха изпратени в "Бейоглу" и близките квартали, за да контролират пешеходния трафик с барикади и контролно-пропускателни пунктове.

32-рата Истанбулска прайд седмица се отбелязва от 24 юни с различни събития, чиито места не бяха разкрити поради съображения за сигурност. Въпреки нарастващата анти-ЛГБТИ+ позиция на правителството, организаторите заявиха, че ще маршируват, предаде АФП.

Няколкостотин души са участвали за кратко в забраненото от местните власти шествие в Истанбул, което е довело и до арести. Размахвайки знамена на дъгата и скандирайки различни лозунги, демонстрантите успяха да преминат по "Багдад Авеню" - основна артерия в азиатската част на най-големия турски град, преди да се разпръснат след намесата на полицията, информира "Труд".

Снимка: БГНЕС