Победата на Байдън на изборите в САЩ зависи от цената на бензина

Решаващ фактор за резултата

29.06.2024 | 13:10 Редактор: Толя Стоянова
Победата на Байдън на изборите в САЩ зависи от цената на бензина

Цените на бензина се оказват един от решаващите фактори за резултата от предстоящите президентски избори в САЩ. Нивото им спадна драматично през последните две години на администрацията на Байдън, въпреки това инфлацията и икономиката все още са основните въпроси за избирателите. А цената, която сега има най-голямо значение е тази на бензина - политически евъргрийн. На това място президентската политика се сблъсква със световния петролен пазар, пише зам.-председателят на S&P Global Дениъл Йергин за Financial Times.

В средата на април перспективата за пряк конфликт между Израел и Иран доведе до скок на световните цени на петрола до над 90 долара за барел, с опасения и за по-лошо. Но геополитическата премия бързо намаля и нямаше сериозно прекъсване на доставките. Пазарът се адаптира към пренасочването на търговията с руски петрол на фона на западните санкции в резултат на войната в Украйна, както и към пренасочването на танкерите поради атаките на хутите в Червено море.

Междувременно търсенето не беше толкова силно, колкото се очакваше, а високите лихвени проценти натежаха върху потреблението. От страна на предлагането, нарастването на петрола от западното полукълбо - водено от производството в САЩ в размер на 13,2 милиона барела на ден - продължава да се влива на пазара.

Към началото на юни износителите на петрол гледаха към цените на Брента, които бяха започнали да падат до под 80 долара, с перспективата и за още по-надолу. В отговор на 2 юни ОПЕК+ реши да удължи договорените и "доброволни" съкращения от почти 6 милиона барела на ден, като постепенното увеличение на съкращенията трябва да започне през октомври.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС