Поскъпват драстично фериботните билети в Гърция

Министърът на корабоплаването Христос Стилианидис изпрати писмо до Комисията по конкуренцията с молба за съдействие

29.06.2024 | 09:15 Редактор: Толя Стоянова
Поскъпват драстично фериботните билети в Гърция

Увеличенията на фериботните билети в Гърмия достигат 101%, докато индексът на цените за крайбрежните фериботни услуги се е повишил с 3,6% в сравнение с 2023 г.  За поредно лято цените на билетите за крайбрежни фериботи са високи, особено на вътрешноостровните линии и високоскоростните фериботи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Цената за гръцките семейства е непоносима, тъй като за пътуване на четиричленно семейство с каюта и кола от пристанището на Пирея до остров Родос, отиване и връщане, те се нуждаят от повече от 1000 евро. За да отидат до остров Парос и да се върнат с конвенционален кораб, трябват около 540 евро – цена, която се вдига много, ако решите да пътувате с моторна лодка.

Министърът на корабоплаването Христос Стилианидис изпрати писмо до Комисията по конкуренцията с молба за съдействие "за справяне с всякакви инциденти на злоупотреба на пазара от страна на крайбрежните корабни компании". В следващите няколко дни той ще се срещне с представители на Комисията. В началото на юни министър Стилианидис беше споменал, че държавата не може да се намеси, защото пазарът е свободен.

Твърденията на фериботните оператори са, че билетите не са се увеличили, се опровергават от проучване на платформата Vivanoda, където  увеличенията достигат 101%. Шестте маршрута, които имат най-голямо увеличение (средна цена на човек за 100 км пътуване) са: Парос - Сирос +101%, Лерос - Липси +73%, Сифнос - Фолегандрос +68%, Миконос - Куфонисия +58%, Наксос - Куфонисия +29%, Патмос - Питагорион +27%

Цената на горивото е най-важният елемент при формирането на цената на билета. Поради войната в Украйна (февруари 2022 г.) цената на горивото се е увеличила многократно. В допълнение към горивото се отбелязва, че разходите за конфигурация на билета включват главно разходи за заплати (заплати и допълнителни заплати), които от 2021 г. до днес са се увеличили с приблизително 24%. Разходите за ремонт (резервни части, поддръжка, зареждане с гориво и т.н.) между 2021 г. и 2023 г. са се увеличили с 14%.

Снимка: БГНЕС