fallback

Ден на траур в Украйна

15.01.2015 | 13:54 Автор: Теодора Георгиева

В Украйна днес е ден на траур заради обстреляния от сепаратисти във вторник пътнически автобус, при който загинаха 12 души. Инцидентът свидетелства за рязкото засилване на военните действия в Източна Украйна през последните дни.

 

Украинският президент Петро Порошенко обяви ден на траур след среща с областните управители след като автобус беше обстрелян в Източен Донецк, близо до украински военен пункт. При инцидента загинаха 12 души, а 10 бяха ранени. От Донецката народна република обаче отрекоха те да са обстреляли автобуса.

По думите на бунтовниците, това е провокация от страна на Украйна. Президентът Петро Порошенко сравни обстрела на автобуса с терористичните актове във Франция, като заяви, че проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се „Донецка народна република" са нанесли ракетен удар срещу с мирни граждани.

Порошенко вчера обяви нова четвърта вълна на мобилизация в страната. Очаква се да последват още две вълни по-късно тази година – през април и юни. Наскоро Върховната Рада поиска Европейският съюз да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за терористични организации. 241 депутати подкрепиха идеята.

 

fallback
Още от Свят
fallback