Кой е Джон Кери?

15.01.2015 | 13:51 Редактор:
Кой е Джон Кери?
Кой е Джон Кери?

Джон Кери заема поста държавен секретар на Съединените щати от две години. Той е вторият по важност в американската администрация. Кери е кандидат-президент от Демократическата партия в президентските избори от 2004 г., но губи от републиканския президент Джордж Буш.

Кери и неговият кандидат за вицепрезидент Джон Едуардс губят изборите с 34 електорални гласа. Той базира президентската си кампания от 2004 г. на противопоставяне срещу войната в Ирак.  Кери атакува Буш, че е заповядал нахлуване в Ирак без подкрепата на ООН и по-широка военна коалиция. Неговата политика на сигурност се основава на четири основни принципа.

Той залага на съюзниците, на силната армия, на дипломатическо и икономическо влияние и на четвърто място иска да намали зависимостта на Америка от близкоизточния нефт. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че външната политика на Вашингтон няма да се промени, въпреки че след междинните избори републиканците за пръв път за последните осем години получиха контрола върху двете камари на Конгреса. По думите му Съединените щати ще запазят силния си глас във външната политика.

Кери завършва право, специализира като адвокат и работи като зам.-областен прокурор в Масачузетс от 1983 до 1985 година. В законодателната област Кери обаче няма много важни постижения.Приятелите му го определят по-скоро като сложна личност. В дебатите се проявява като спокоен човек, който разглежда всички гледни точки преди да стигне до съответното решение.