28 военни ръководители на Украйна са обявени за издирване от Русия

32-ма военнослужещи от ВСУ получиха задочно присъди доживотен затвор

28.06.2024 | 20:02 Редактор: Деси Николова
28 военни ръководители на Украйна са обявени за издирване от Русия

Следственият комитет на Русия обяви за издирване военни ръководители на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на различни нива, техните имена са добавени в международен списък за издирване. Това съобщи ръководителят на Следствения комитет на РФ Александър Бастрикин, предаде "Известия".

"Ние обявихме за издирване 28 души, на различни нива от военните ръководители на Въоръжените сили на Украйна", заяви той на Международния правен форум в Санкт Петербург.

"Освен това 32-ма военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна получиха (задочно присъди) доживотен затвор", отбеляза Бастрикин, като добави, че властите в Русия са повдигнали общо 296 наказателни дела срещу 458 украински военнослужещи. Въз основа на техните резултати са постановени 250 присъди.

По-рано, на 13 юни, бившият командир на военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Сергей Гайдук, както и бившият първи заместник-командир на Националната гвардия на страната Владимир Кондратюк се появиха в базата данни за издирване на Министерството на вътрешните работи. И в двата случая не се уточнява по какво конкретно престъпление се издирват.

На 2 юни руският Следствен комитет повдигна задочни обвинения срещу Гайдук и Кондратюк. Отбелязано е, че "под тяхно ръководство е извършен обстрел на Донбас, ранени и убити са 166 души, унищожени са над 60 цивилни обекта".

Снимка: БГНЕС