Горещ дебат във Франция с обвинения за расизъм и атаки срещу Макрон

Габриел Атал и Жордан Бардела се сблъскаха преди първия тур на изборите

28.06.2024 | 19:20 Редактор: Деси Николова

Горещ телевизионен дебат във Франция. Представители на основните партии сблъскаха позиции преди първия тур на парламентарните избори в неделя. Премиерът Габриел Атал, който е от центристката формация на президента Еманюел Макрон, обвини основния си противник Жордан Бардела от крайната десница, че толерира расистки изказвания. 

Бардела, както и лидерът на социалистите Оливие Фор, критикуваха президента за готовността му да засили подкрепата за Украйна с войници на място и ракети с по-голям обсег.

"Не можеш да изградиш мир и единство, когато представяш за изборите повече от сто кандидати, които са обвинени в расистки изказвания", заяви Атал.

"Моята позиция по конфликта с Украйна е много проста. Отстоявах я и по време на цялата кампания за Европейския парламент. Тя е - подкрепа за Украйна и избягване на ескалация с Русия, която, напомням ви, е ядрена сила. Аз съм и против изпращането на ракети с по-голям обсег, които биха могли да ударят руска територия и да поставят Франция и французите в ситуация на съвместна война", каза Бардела.

Снимка: БГНЕС