Фон дер Лайен получи подкрепа от лидерите на ЕС за втори мандат начело на ЕК

Предстои гласуване в ЕП

28.06.2024 | 13:44 Редактор: Вяра Димова

Урсула фон дер Лайен получи подкрепа за втори мандат за председател на Европейската комисия. Лидерите одобриха и Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурността.

С решението за разпределение на ключовите постове и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери, ден по-рано от предвиденото.

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота за кандидатурата на Фон дер Лайен. По-трудна се очертава следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент. То се очаква на учредителната му сесия на 18 юли. Фон дер Лайен подчерта принципите, към които ще се придържа - подкрепа за Украйна и върховенство на закона. 

"Изразявам своята благодарност за подкрепата. Трябва да убедя мнозинството и в парламента. Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа". Ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата", заяви Фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Пак ще има далавери за сметка на европейците. Сигнализирай за неуместен коментар