"Политико": В следващите седмици може да избухне война между Израел и "Хизбула"

Армията на Нетаняху продължава офанзивата си в Ивицата Газа

28.06.2024 | 09:44 Редактор: Искра Ангелова

Армията на Израел продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа. Всичко това се случва на фона на протести, на които хората настояват за примирие и размяна на заложници.

Междувременно експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.

Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за Гражданска защита в бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на Ивицата Газа. Загинали са най-малко трима служители, съобщи палестинската страна. Израелски танкове продължават офанзивата си в граничния град Рафах, а военни са атакували квартал "Шеджая" на град Газа по земя и от въздуха. Съобщава се за най-малко 7 загинали и няколко разрушени сгради.

Хиляди израелци се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим, както и пред дома му, с искания да се сключи примирие с "Хамас", за да бъдат освободени останалите заложници. Протестиращите блокираха и две големи магистрали в страната.

В следващите няколко седмици може да избухне широкомащабна конфронтация и между Израел и "Хизбула", ако израелската страна и "Хамас" не постигнат споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа.  Това съобщава изданието "Политико", като се позовава на данни на американското разузнаване. Експертите смятат, че рискът в момента е много по-висок, отколкото е бил в последно време, информира БНР.

Междувременно от "Хизбула" съобщиха, че са изстреляли десетки ракети по израелска военна база, а четирима бойци на групировката са били убити. Израелските военни информираха, че са засекли около 35 ракети, като повечето от тях са били прехванати успешно.

Снимка: БГНЕС