Зеленски: Подписваме споразумение за сигурност между ЕС и Украйна

Държавите членки ще предоставят на страната по-широка подкрепа

27.06.2024 | 15:25 Редактор: Вяра Димова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че споразумението за сигурност, което ще бъде подписано между Киев и ЕС, ще допринесе за "мира и просперитета" на целия континент.

Той е на посещение в Брюксел, дни след като ЕС обяви, че отваря официални преговори за членство с Киев. Той ще се срещне с някои от най-верните поддръжници на Украйна пред лицето на руското нашествие, предаде АФП.

"Ние ще подпишем три споразумения за сигурност, включително с ЕС като цяло. За първи път това споразумение ще утвърди ангажимента на всичките 27 държави членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от евентуалните вътрешни институционални промени", написа Зеленски в пост в X.

Украйна е подписала подобни 17 двустранни споразумения за сигурност, включително със САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Япония.

Те не са пактове за взаимна отбрана, но вместо това очертават ангажиментите на ключови държави да подкрепят Украйна с военна, финансова, хуманитарна и политическа помощ в продължение на няколко години.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Кво подписват бе клоун. Къв си ти, неизбран от никой нашмъркан клоун.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Много нагло поведение на ф.д. Лайн$ен. ЕС няма такава компетентност, но по медиите отново ще лъжат, че ЕС решил, а ние, нали сме в ЕС, и няма как да не се подчиним. Ще укрият, че " българският" представител е гласувал " за". Такова решение се взима с единодушие. Истината е като тази с НАТО- Украйна не е в ЕС или в НАТО и България няма ангажименти към нея. Ангажиментите ни към Украйна са въз основа на натиск от " съюзниците" да подпишем двустранно споразумение, за да не завлечем НАТО във войнат Сигнализирай за неуместен коментар