ЕС връща митата върху вноса на яйца и захар от Украйна

Решението е в отговор на протестите на европейските фермери

27.06.2024 | 10:40 Редактор: Деси Николова
ЕС връща митата върху вноса на яйца и захар от Украйна

Европейският съюз планира да възстанови митата върху вноса на захар и яйца от Украйна, започвайки от петък, 28 юни. Това решение се взема в отговор на протестите на европейските фермери по-рано тази година, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на информирани източници.

Мита от 89 евро на тон върху яйцата и захарта ще бъдат въведени от петък, подобно на митата, които бяха въведени отново за украинския овес през миналата седмица, като тези налози ще останат в сила до юни 2025 г., пише финансовото издание.

По-рано този месец Ройтерс цитира говорител на ЕК, който потвърди, че Комисията ще въведе мита върху вноса на украински яйца през следващите две седмици, след като бъде достигнато предварително договореното годишно прагово ниво за този внос.

След инвазията на Русия през 2022 г. Украйна се възползва от специален механизъм, въведен за стимулиране на търговските потоци с ЕС, който е най-важният експортен пазар за страната, намираща се във война, припомни БНР.

ЕС обаче определи максимални обеми на внос, след като протестите на фермерите в целия блок определиха евтиния украински внос като нелоялна конкуренция.

Снимка: Pixabay