Граничещи с Русия и Беларус страни поискаха от ЕС изграждането на отбранителна линия

700 км граница с двете държави би струвала около €2,5 млрд.

27.06.2024 | 09:04 Редактор: Беатрис Младжова
Граничещи с Русия и Беларус страни поискаха от ЕС изграждането на отбранителна линия

Няколко страни пожелаха отбранителна линия по границата с Русия и Беларус. Полша, Литва, Латвия и Естония изпратиха писмо до Европейския съюз с молбата, за да защити ЕС от военни заплахи и други вредни действия от Москва, предаде Reuters.

В писмото до ръководителя на ЕС, което ще бъде обсъдено на среща на върха в Брюксел в четвъртък, лидерите на четирите държави, които споделят граници с Русия и Беларус, заявиха, че проектът има за цел да защити 27-членния блок с население от 450 милиона души, също ще изисква финансова подкрепа от всички членове.

"Създаването на система за отбранителна инфраструктура по външната граница на ЕС с Русия и Беларус ще отговори на спешната и неотложна необходимост ЕС да бъде защитен от военни и хибридни заплахи", гласи документът.

Хибридните заплахи се отнасят до комбинация от военни и невоенни, както и скрити и явни средства, включително дезинформация, кибератаки, икономически натиск и контрабанда на мигранти през границите. Както се посочва в писмото, мащабът и цената на тези съвместни усилия изискват целенасочени действия на ЕС за тяхната политическа и финансова подкрепа.

Някои дипломати от ЕС оцениха разходите за изграждането на такава отбранителна линия по 700-километровата граница на ЕС с Русия и Беларус на около €2,5 млрд. ($2,67 млрд.), съобщи "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Как ще ги спаси оградата - от дронове и ракети? Сигнализирай за неуместен коментар