Мицкоски продължава да нажежава отношенията с България, президентът и НС отговориха

На кантара е европейското бъдеще на РСМ

26.06.2024 | 19:02 Редактор:

Остри двустранни коментари между РСМ и властите в България. Продължава отзвукът от речта на новия премиер на РСМ при встъпването му в длъжност. Мицкоски заяви - "промени в Конституцията няма да има и няма да се поддаде на този български диктат". А днес беше категоричен, че страната му няма да коленичи пред България. 

"Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през XXI век да има политици като Радев. Източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейското знаме", заяви Мицкоски.

"Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РС Македония", коментира президентът Румен Радев.

Той очаква незабавни конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване. 

"Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация", предупреди Радев. 

За спазване на международните договори в контекста на преговорната рамка на Европейския съюз напомни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към премиера на Република Северна Македония.

"Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония. Без нашата подкрепа и тази на Гърция, РС Македония няма шанс за ЕС. Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изявление дойде и от трибуната на НС. Тошко Йорданов заяви, че РСМ отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. 

"Премиерчето Мицкоски обяви, че българският диктат няма да мине, докато той е премиер. Сега ще перефразирам думите му - Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите, т.нар. държава Северна Македония никога няма да влезе в Европейския съюз", заяви председател на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

А Мицкоски продължи и коментира днешните изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Премиерът на РСМ спомена и решенията на Съда по правата на човека в Страсбург, което според него е потвърждение, че в България има македонско малцинство.

Вижте повече в репортажа.