Дипломат номер едно на Великобритания иска санкциите срещу Русия да останат

14.01.2015 | 20:06 Редактор: Мартина Ганчева
Дипломат номер едно на Великобритания иска санкциите срещу Русия да останат

Санкциите срещу Русия да останат, докато страната не започне да изпълнява поетите в Минск ангажименти. Тази позиция изрази по време на посещението си у нас британския външен министър Филип Хамънд. Дипломатът се срещна с българския си колега Даниел Митов, а малко по-късно и с първите мъже в държавата – Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Хамънд е първият високопоставен западен дипломат, който идва на визита у нас през тази година. Това е и първото посещение на британски външен министър в България от 16 години насам. 

В типично английски стил Филип Хамънд пристигна в уречения час и поздрави българския си колега Даниел Митов с думите „Какво хубаво време“. И макар че не разполагаха с много часово, двамата дипломати направиха бърз преглед на горещите теми като имиграцията, реформата на ЕС, болезнените отношения с Русия и енергийния въпрос и борбата срещу тероризма.

"Запознах моя колега с предприетите мерки за промяна на българското законодателство за криминализиране на участието на чуждестранни бойци на страната на Ислямска държава в съответствие с резолюцията на ООН", заяви министър Митов.

На свой ред британския външен министър фокусира вниманието върху Русия. Той нарече действията на властите в Москва „агресивни“ и изрази недоволство от опитите на Русия да прекрои европейската карта с военни средства.

"Ще продължаваме да настояваме, че действията на Русия са незаконни. Санкциите срещу Русия не бива да отпадат, докато не започне да изпълнява договореното в Минск", каза британският външен министър.

Категорично звучеше британския дипломат и по отношение на желаната реформа на ЕС, както и тази, свързана с ограничаването на имигрантския поток към Острова. 

"За разлика от много други страни в ЕС, ние нямаме социална система, която зависи от фондове. Имаме система с открит достъп. И тя е под атака заради пристигането на голям брой имигранти. Затова е необходимо да променим тази система. Някои от обявените промени ще влязат в сила съвсем скоро, други ще отнемат време. Има истинско усещане за неспособност най-зле образованите да си намерят работа в нашата икономика. Тези работни места са заети от имигранти с по-добри умения, готови да работят за по-малко пари", коментира пред българските журналисти Филип Хамънд.

Заради днешната визита на британския външен министър Филип Хамънд и утрешната на американския държавен секретар Джон Кери живеещите на столичния булевард „Цариградско шосе“ не могат да излизат на терасите си, както и да отварят балконските си врати и прозорци в продължение на 28 часа, тоест до утре следобед.