Исторически ден! Джулиан Асанж пътува към дома свободен

"Това е огромно облекчение за всеки по света, който вярва в свободата на словото", коментира адвокат Дженифър Робинсън

26.06.2024 | 14:21 Редактор: Толя Стоянова

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж вече е свободен човек. Той беше пуснат от Федералния окръжен съд на остров Сайпан, след като съдията по делото одобри споразумението му с американската прокуратура. Присъдата му бе "лишаване от свобода" за срок, който той вече изтърпя, след 5 години пребиваване в британски затвор.

В изявлението си пред съда Асанж каза, че като журналист е насърчил свой източник да му предостави класифицирана информация за публикуване. Той е смятал, че Първата поправка на Конституцията защитава тази дейност, но сега приема, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа.

С отпътуването му за родната Австралия се слага край на 14-годишната съдебна одисея.

"Днес е исторически ден. След 14 години съдебни битки Джулиан Асанж се прибира у дома като свободен човек. Това освен всичко слага край на случай, който се тълкува като най-голямата в 21 век заплаха за Първата поправка на Конституцията. Това е огромно облекчение и за Джулиан, и за приятелите му, семейството, поддръжниците му, за всеки по света, който вярва в свободата на словото", коментира адвокатът Дженифър Робинсън.

Снимка: БГНЕС