55 горски пожара са възникнали за едно денонощие в Гърция

Местните следствени служби разследват причините, готвят населението за евакуация

26.06.2024 | 14:33 Редактор:
55 горски пожара са възникнали за едно денонощие в Гърция
55 горски пожара са възникнали за едно денонощие в Гърция

Пожарите в Алпохори в Илия и в Неа Артаки в Евия бяха овладени, съобщи противопожарната служба. Пожарът в Алпохори горя от петък, 21 юни, докато този в Неа Артаки избухна късно по обяд вчера.

Пожарът в Илия беше частично овладян, докато този в централната част на Евия беше изцяло  овладян. Евакуирани бяха три села, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Той избухна късно следобед вчера. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив. Властите информираха туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да пренасочат огъня извън населени места, за да не изгорят къщи и ферми. Шест самолета и три хеликоптера гасят по въздух.

В същото време самолет Canadair, работещ на мястото, се удари в бор, докато изхвърляше вода, предизвиквайки безпокойство. Инцидентът е записан на видео, от което се вижда, че въпреки факта, че противопожарният самолет е "одраскал" дърво, пилотът му е успял да не загуби контрол и да "изправи" самолета. Пилотът не е пострадал, а самолета е оставен за поправка. 

За горския пожар в Навпактос работят 80 пожарникари с три групи пешеходни единици  и 26 превозни средства, а 10 самолета и 3 хеликоптера периодично работят от въздуха, един от които е за координация на въздушни средства.

В центъра на Халкидики до Полигирос гори горски масив и поради силен вятър, огънят е невъзможно да се овладее, казаха пожарникарите. Действа се активно по въздух. Засега на Халкидики не се налага евакуиране на туристи, казаха от Гражданска защита.

В северната част на остров Крит също се запали голям горски район късно снощи, но е далеч от населени места. Цяла нощ пожарникари се борят с пламъците, за да потушат пожара в Ретимно . Пожарът избухна късно във вторник вечерта в Агиос Василиос, Ретимно и изгаря земеделски земи, като за момента няма застрашени населени места. По това време фронтът на пожара се простира от Акумия, района на Продромо , Крия Вриси  и има посока към Tриопетра.

Според информация от противопожарната служба пожарникари с 5 групи туристи , 28 автомобила и 2 хеликоптера  са се борили с пожара, а доброволци и цистерни с вода от местните власти помагат. Малко преди 2 сутринта е изпратено съобщение от 112 до жителите на 8 района да са готови за евакуация и да следват инструкциите на властите.

Гражданската защита на Крит е в готовност,  така че ако е необходимо да се евакуират населени места и ако огънят стигне до морето, да могат да бъдат евакуирани и хотели. Този  район на Ретимно е горял три пъти и е бил жертва един от най-големите пожари през последните 20 години в остров  Крит. 

Местните следствени служби разследват причините за пожарите. Службата моли всички граждани да бъдат особено внимателни и при възникване на пожар, за собствената си безопасност, да следват стриктно указанията на компетентните органи

Снимка: БГНЕС