След 12-годишна сага Джулиан Асанж е свободен

Съпругата му, която е юристка, ще поиска да бъде помилван

25.06.2024 | 19:15 Редактор: Толя Стоянова

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж излезе от затвора в Обединеното кралство. Това стана възможно, след като постигна споразумение да се признае за виновен пред американски съд за разкриване на военни тайни. Той получава свободата си като част от юридическа сделка.

Асанж приема, че е виновен по обвинението в заговор за разкриване на секретни документи и очаква присъда от 62 месеца. Смята се, че той вече ги е излежал в британския затвор Белмарш.

Очаква се споразумението да бъде финализирано утре, а след това Асанж да се завърне в Австралия. Сагата с процеса по екстрадирането му в Съединените щати продължи повече от 12 години.

"Днес се навършват точно 12 години, откакто Джулиан влезе в посолството на Еквадор, което му даде политическо убежище. Но този период от живота ни, убедена съм, приключи и мисля, че следващата седмица по това време Джулиан ще бъде свободен. Той ще бъде свободен човек, след като съдията подпише споразумението за освобождаване, а това трябва да стане утре", заяви съпругата на Джулиан Асанж - Стела Асанж.

Стела Асанж заяви, че ще поиска помилване. Съпругът ѝ ще получи присъдата си официално в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, които са територия на САЩ.

Стела е юристка, която работи за освобождаването на Джулиан почти от началото на съдебните битки. Двамата сключиха брак, докато той се намираше в лондонския затвор.

Стела ще иска помилване, защото е убедена, че признаването на вина за шпионаж е сериозно безпокойство за журналистите по света.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС