"Уикилийкс": Джулиан Асанж е свободен

Постигнато е споразумение с прокуратурата в САЩ

25.06.2024 | 07:26 Редактор:
"Уикилийкс": Джулиан Асанж е свободен

"Уикилийкс" съобщи, че Джулиан Асанж е "свободен" и е излязъл от строго охранявания лондонски затвор, където беше държан в продължение на пет години. Постигнато е споразумение с прокуратурата в САЩ.

Според съдебни документи, Асанж се е съгласил да се признае за виновен пред американски съд за разкриване на военни тайни в замяна на свободата си, с което ще сложи край на дългогодишната си съдебна драма.

Асанж, който беше задържан във Великобритания, ще се признае за виновен в един-единствен случай на заговор за получаване и разпространяване на информация за националната отбрана, се посочва в документа, подаден в съда на Северните Мариански острови, американска територия в Тихия океан. Очаква се той да бъде осъден на 62 месеца затвор, като му бъдат зачетени петте години, които е излежал в затвора във Великобритания. Това означава, че той може да се върне в родната си Австралия, пише БГНЕС.

Издателят, който сега е на 52 години, беше издирван от Вашингтон за публикуването на стотици хиляди секретни американски документи от 2010 г. насам като ръководител на разобличителния уебсайт "Уикилийкс".

По време на изпитанията си Асанж се превърна в герой за борците за свобода на словото по света и в злодей за онези, които смятаха, че с разкриването на тайните си е застрашил националната сигурност и разузнавателните източници на САЩ.

Снимка: архив, БГНЕС