Ще издържат ли на земетресения и експлозии старите сгради в Европа?

Тестват сe както модерни, така и строени преди десетилетия

24.06.2024 | 15:05 Редактор: Беатрис Младжова

Последиците от изменението на климата ще се отрази негативно не само на природата, но и на сградите. Това твърдят учените от Съвместния изследователския център на Европейската комисия. Тяхната мисия е да тестват какво би станало със сградите при различни сценарии на земетресения и експлозии.

С цел обезопасяване на сегашната и бъдещата инфраструктура в Европа, учените от Съвместния изследователски център изграждат огромни модели на сгради за своите експерименти. Тестват сe както модерни сгради, така и строени преди десетилетия. 

"Въпреки че не чуваме всеки ден за земетресения, Европа седи на място, на което рискът от земетресение е много голям. Сградите в ЕС са доста стари, като близо 80% от тях имат нужда от обновяване", коментира началникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Франсоа Ожонд. 

Във връзка с амбициите на Европа да стане първия климатичнонеутрален континент, научният сектор работи по няколко сценария. В най-лошия - този, в който не се предприемат мерки за справяне с климатичните промени, карбонизацията и корозията при сградите ще се увеличи, а цената ще бъде висока. 

"Сценарият на климатичното бездействие няма да пощади нито една от държавите членки на ЕС. Там цената е изключително висока. Става въпрос за порядъка на €900 билиона", допълни сътрудникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Силвия Димова.

За да се избегне лошият сценарий, трябва да се продължат мерките за намаляване на въглеродните емисии, както и да се използват все повече възобновяеми източници в строителството. 

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR