Рюте: Постът на главен секретар в НАТО не е самоцел, поражението на Русия е жизненоважно

Той заяви, че е приел да оглави Алианса заради тревожната ситуация със сигурността на Европа

24.06.2024 | 14:23 Редактор: Искра Ангелова

Очаква се тази седмица нидерландският премиер в оставка Марк Рюте да бъде обявен за новия генерален секретар на НАТО. Той се очерта като фаворита за поста, след като президентът на Румъния Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си. Самият Рюте коментира, че е приел да оглави Алианса заради тревожната ситуация със сигурността на Европа.

Към края на миналата седмица Марк Рюте председателства за последно заседание на нидерландското правителство, преди новият кабинет да встъпи в длъжност на 2 юли. Рюте е най-дълго управлявалият премиер на страната - от октомври 2010 година.

Преди година четвъртият му кабинет се разпадна поради разногласия между коалиционните партньори относно политиката за предоставяне на убежище. Рюте казва, че преминаването му в НАТО, и то на най-високата позиция, не е самоцел.

"Наистина, не се стремях към такъв висок пост в НАТО, първоначално, но след всичко, което се случва в Украйна и тази нестабилност в света, и след като има хора, които мислят, че мога да се справя, си помислих, че не може просто да подминеш тази възможност и да я оставиш настрана. Това, разбира се, е една невероятно интересна позиция", коментира той.

Като по-категоричен и последователен се проявяваше Рюте в отношението си към руската агресия в Украйна и управлението на Владимир Путин. 57-годишният опитен политик е един от двигателите на европейската военна подкрепа за Киев.

Той не спира да твърди, че поражението на Москва на бойното поле е жизненоважно, за да има мир в Европа. Позицията му е повлияна и от трагедията със свалянето на пътнически самолет над Украйна през 2014 г., за което Нидерландия обвини Русия и поддържаните от нея сепаратисти в Донбас.

От близо 300 жертви над 190 бяха нидерландски граждани. Именно при управлението на Рюте Нидерландия предостави на Киев изтребители F-16, артилерия, безпилотни самолети и боеприпаси и инвестира огромни средства в собствената си армия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 дни
Поражението на запада е нужно! Сигнализирай за неуместен коментар