Орбан иска Фон дер Лайен да бъде сменена: Това бяха петте най-лоши години в ЕС

"Тръмп бе човек на мира, той не започна нито една война

24.06.2024 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова
Орбан иска Фон дер Лайен да бъде сменена: Това бяха петте най-лоши години в ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен да бъде сменена като председател на Европейската комисия. В интервю за германска медия той определи последните пет години от мандата  ѝ като "най-лошите в историята на Европейския съюз".

Запитан защо възпрепятства избирането на Фон дер Лайен за втори мандат, Орбан поясни: "Заради слабото ѝ представяне. "Зелената" трансформация е напълно провалено управление; миграционният пакет не решава проблема. Европа се нуждае от по-ефективно лидерство, има достатъчно талантливи политици, които могат да направят това. Но няма да назовавам имена".

Премиерът на Унгария отбеляза, че на изборите за Европейски парламент хората са показали, че искат промени в Брюксел. "Но както изглеждат нещата сега, същата управляваща коалиция ще остане на власт, не съм доволен от това, което се случва. Имаме структурен проблем", подчерта той.

В интервюто Орбан заяви още, че ако европейците искат да вървят в крак с американците, ще трябва да "пораснат отново".

"Може би и по отношение на политическата тежест на световната сцена, която някога имахме и която след това загубихме", отбеляза той. В същото време Орбан се изказа положително за президента на САЩ (2017 - 2021 г.) Доналд Тръмп.

"Аз съм 100% уверен в Доналд Тръмп, не, 101%. Първата причина е, че той бе човек на мира, той не започна нито една война", обясни той, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Орбан
преди 6 дни
Един от малкото адекватни политици в ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Гражданин на Европа
преди 1 седмица
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Е, има поне един "трезвен", който да го заяви. Катастрофата ще е голяма с такъв председател и с такава политика. Сигнализирай за неуместен коментар