Данък "захар" или как Великобритания се бори с наднорменото тегло

Голяма част от британците страдат от затлъстяване

23.06.2024 | 16:46 Редактор:
Данък
Данък "захар" или как Великобритания се бори с наднорменото тегло

Много британци обичат да пият силно подсладени безалкохолни напитки. Но и много от тях са с наднормено тегло. Затова властите във Великобритания преди 6 години въведоха данък "захар", който се плаща от производителите за онези безалкохолни напитки, които съдържат голямо количество захар, пише АРД.

Данъкът е в зависимост от съдържанието на захарта в напитките, обяснява германската обществено-правна медия. От 5 грама захар на 100 милилитра данъкът е 18 пенса на литър, а от 8 грама захар нагоре се дължат 24 пенса на литър. Организацията от лекари и учени "Действия срещу захарта" води кампания за точно такъв вид държавна намеса. Според тях трябва да се обърне специално внимание на негативните последици от прекомерната консумация на захар. Според говорителката на организацията Маири Браун този данък е много полезен, защото принуждава производителите да намалят съдържанието на захар в напитките си, за да избегнат данъка.

И действително, много производители междувременно намалиха съдържанието на захар в произвежданите от тях безалкохолни напитки. Докато през 2015 г. почти 50% от напитките, продавани в търговската мрежа, съдържаха повече от 5 грама захар на 100 милилитра, до 2019 г. този процент спадна до 15%. А проучване на университета в Кеймбридж показа, че данъкът върху захарта е постигнал нещо наистина сериозно – затлъстяването сред 10-11-годишните момичета е намаляло с 8%, пише DW.

Данъкът върху захарта бе част от цял пакет с мерки, с които правителството на Великобритания смяташе да се бори срещу затлъстяването, припомня АРД. Ключовите му компоненти обаче постоянно бяха отлагани. От есента на 2022 г. супермаркетите вече нямат право да поставят в зоната на касите шоколади и други лакомства на нивото на очите на децата. Но пък забраната да се пускат примамливи оферти за нездравословни храни, която първоначално беше планирана за октомври 2023 г., сега се очаква да влезе в сила едва през есента на 2025 година.

Снимка: Pexels