fallback

Президентът на Италия се оттегля

Джорджо Наполитано е подписал оставката си днес- 14 януари

14.01.2015 | 13:02 Автор: Мариета Иванова

Президентът на Италия подаде оставка, съобщиха световните агенции.

89-годишният Джорджо Наполитано, който е и най-дълго заемалият поста в държавен глава в Италия, е подписал указа за оттеглянето си днес- 14 януари, създавайки предизвикателство пред премиера Матео Ренци, който планира да направи сериозен ремонт на икономическата и политическа система в страната, пише Bloomberg.

Дилемата пред  Ренци е да намери наследник на  Наполитано, който ще има готовност да подкрепи планираните реформи и да му помогне да посредничи в постигането на политически компромиси в един сериозно разпокъсан парламент.

От пресцентъра на президентството посочиха, че Наполитано е подписал указа с оставката си  в 10.35 местно време, пише Bloomberg.

40-годишният премиер се нуждае и от кандидат, които да е готов да разпусне парламента по негово желание, отбелязва още медията. Свикването на предсрочни избори може да се окаже оръжие на последна инстанция за Ренци, който се опитва да прокара промени в избирателната система на страната и да предприеме спешни мерки за стимулиране на растежа в условията на засилващата се опозиция, включително и сред членовете на собствената му партия.

 

fallback
Още от Свят
fallback