Израел нанесе удар срещу Международния комитет на Червения кръст в Газа

Съобщава се за 22-ма загинали и най-малко 45 ранени

22.06.2024 | 09:34 Редактор: Деси Николова
Израел нанесе удар срещу Международния комитет на Червения кръст в Газа

Израелски обстрел е нанесъл щети на офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Газа, около който са намерили убежище стотици разселени палестинци, предадоха агенциите. Съобщава се за 22-ма загинали и най-малко 45 ранени. Министерството на здравеопазването в Ивицата Газа твърди, че жертвите са 25, а ранените - 50 души. 

От МКЧК осъдиха "многото сериозни инциденти" от последните дни, "които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилните". Вчера израелската армия засили ударите си по Ивицата Газа и размени нови презгранични удари с ливанската шиитска групировка "Хизбула", припомня по този повод Франс прес (АФП).

Говорител на израелската армия е заявил пред агенцията, че според първоначалното разследване няма индикации израелските военни да са нанесли удар в хуманитарната зона Ал Мауаси - район в южната част на Ивицата Газа близо до Рафах. Инцидентът продължава да се разследва.

Междувременно катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани каза, че има определен напредък в преговорите за спиране на огъня в Ивицата Газа, но остават някои различия между воюващите страни - Израел и Хамас, посочва ДПА, цитирана от DW.

На свой ред, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че в Газа цари "пълно беззаконие" и призова Израел да възстанови реда, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за цивилното население, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Лицемерие! Какво би направил Гутереш ако неговата Португалия терористите я подкопаят и в тунелите циркулират нелегални оръжия с които денем и нощем се предприемат убийствени атаки на нейна територия? За какво имаме всъщност държава? За кавко Сигнализирай за неуместен коментар