Пожарите в Гърция са частично овладени, властите евакуираха множество жители

Висок риск от пожар е обявен в няколко региона

22.06.2024 | 07:44 Редактор: Деси Николова
Пожарите в Гърция са частично овладени, властите евакуираха множество жители

Пожарите в Гърция са частично овладени на някои места. Силният вятър е причината да се разрастват в други райони. Пожарникарите през цялата нощ положиха максимални усилия, за да овладеят огъня. Властите евакуираха жителите от много села, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Изключително трудна бе пожарната обстановка в област Илия, казаха от Гражданска защита. Бяха евакуирани жители от няколко села в съседен район, който също се запали. Имаше и нова евакуация на седем села.

Всички сили на пожарната на полуостров Пелопонес са на терен, като изпращат допълнителна помощ от съседни райони. Междувременно прекратиха гасенето по въздух. 120 пожарникари с 43 водоносни машини се борят с огнената стихия, която заплашва да изгори още къщи.

Туристите се приканват да напуснат рисковия район, като спазват инструкциите на властите. Осигурено е място за настаняване на всички евакуирани,съобщиха от Гражданска защита. Силите на пожарната остават по места за да гасят при ново разпалване на огнища или избухване на нов пожар.

Много висок риск от пожари и днес в Атика, Стерея и Пелопонес. Според картата за прогнозиране на риска от пожари, издадена от Генералния секретариат на Гражданска защита, се прогнозира много висок риск от пожар (рискова категория 4) за следните райони: Регион Атика Регион Централна Гърция (Евия, Беотия) Регион Пелопонес (регион Коринтия, регион Арголида).

Снимка: БГНЕС