Борeл: Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не станат част от нея

"Авторитарните режими се завръщат", каза топ дипломатът на ЕС

21.06.2024 | 18:19 Редактор: Вяра Димова
Борeл: Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не станат част от нея

"Европа няма да е завършена, докато Западните Балкани не станат истинска част от нея. Изключително важно е да ускорим процеса на разширяване на ЕС. Той се забавя прекалено дълго", заяви върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел в реч на Европейския форум, след като получи наградата "Алоис Мок".

"По-ранното разширяване беше успешна история. По-нататъшното разширяване ще бъде също толкова успешно. Проблемът е, че то се бави твърде дълго. Сега трябва да го ускорим. Нека не забравяме, че Европа няма да е завършена, докато страните от Западните Балкани не станат членове", посочи той.

Наградата му бе връчена на форума от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг. Борел подчерта, че ако ключовата дума на първата вълна на разширяване на ЕС е била пазарът, днес ключовата дума е сигурността.

"Изправени сме пред важни заплахи, живеем в опасен пейзаж. Но бъдете внимателни, националните решения и изграждането на стени няма да бъдат решението за европейците", каза той.

Топ дипломатът на ЕС добави, че демокрацията не се разпространява, а за сметка на това авторитарните режими се завръщат, свободите са застрашени и всичко се превръща в оръжие - енергия, храна, технологии, миграция, пише БГНЕС.

"И в рамките на Европа виждаме завръщането на авторитарните идеи, които ни причиниха много злини в миналото. Мисля, че Европа се отвръща от Европа, отворена към света и нетърпелива за намиране на общи решения, към Европа на войните и националните решения", предупреди той.

Снимка: БГНЕС