fallback

"Новото злато в Газа": Цигарите в Ивицата поскъпнаха рекордно

Контрабандисти атакуват конвои с хуманитарна помощ

21.06.2024 | 17:59 Автор: Вяра Димова

Конвои с хуманитарна помощ в Газа започнаха да бъдат атакувани от контрабандисти, които крият цигари в камиони, пише "The Wall Street Journal".

"Цигарите се превърнаха в новото злато в Газа", категоричен бе служител на ООН.

Цигарите в Ивицата Газа могат да стигнат цена от 25 долара за кутия. Такава е ситуацията, която възникна, след като израелската армия, която окупира контролно-пропускателния пункт Рафах на границата с Египет в началото на май, прекъсна нелегалния маршрут за доставка на тютюневи изделия. 

От този момент доставките започват да се извършват през КПП "Керем Шалом", разположен на границата с Израел. Там обаче палестинските контрабандисти не могат да действат, така че единствената им възможност е да атакуват камионите по маршрута. 

Те обаче не са цел само на контрабандисти, които крият цигарите, за да бъдат откарани в Газа, но и на престъпници, които търсят контрабанда. С течение на времето атаките срещу конвои с помощ станаха толкова интензивни, че повече от хиляда камиона вече са паркирани на контролно-пропускателните пунктове. Шофьорите се колебаят дали да продължат.

"Това подкопава всичко, което се опитваме да направим", каза представител на ООН пред Wall Street Journal, цитиран от Digi24.

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в Ивицата Газа Скот Андерсън заяви, че организацията е спряла изпращането на стоки през този контролно-пропускателен пункт от 15 юни от съображения за сигурност. Един от жителите на района разказа пред репортери, че веднъж видял няколко въоръжени мъже да търсят внимателно чували с брашно, паднали от камиона, след което се качили обратно на него и си тръгнали. 

"Ако в тези чанти имаше цигари, тези хора щяха да убият всеки, който ги докосне", добави той, цитиран от "Труд".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback