fallback

52 градуса отчетоха термометрите в Турция, жертвите на пожарите се увеличават

Градусите са необичано по-високи за сезона

21.06.2024 | 16:59 Автор: Вяра Димова

Температурите в Турция са с 5-10 градуса по високи от обичайните за този сезон. Това заяви министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки в акаунта си в социалната мрежа X.

От град Шанлъурфа дойде новината, че термометрите в този район на Турция показвали 52 градуса. Шанлъурфа е най-южният град на Турция и там температурите са обичайно високи.

"Свикнали сме с жегите, които са обичайни по нашия край, но тези дни е необичайно горещо, повече от предишни години, на места е тежко да се диша", споделиха жители на града пред турски телевизии.

По възрастните се спасявали от жегата в джамиите, където през лятото е прохладно. А много жители на града се разхлаждали във водите на езерото Балъклъгьол, които се считат за лечебни.

От Генералната дирекция по метеорология обявиха, че летните жеги ще продължат и през следващите дни. На места се очакват и бурни ветрове, особено в западната част на Егейското крайбрежие, където вятърът ще духа със скорост 40-60 км/час, а по високите части - до 80 км/час.

11 станаха жертвите на пожарите, пламнали от стърнище, в Югоизточна Турция, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от държавната телевизия "ТРТ Хабер". Огънят е възникнал снощи и се е разгорял в различни райони по границата между окръзите Диарбекир и Мардин, информира БТА.

Коджа съобщи, че 78 са пострадали в резултат на пожара.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback