Русия атакува Харковска област с мощна 3-тонна авиационна бомба

Нанесени са тежки щети в радиус от 230 м

21.06.2024 | 08:42 Редактор: Толя Стоянова
Русия атакува Харковска област с мощна 3-тонна авиационна бомба

Руският военен канал в Telegram - Fighterbomber съобщи, че Русия е хвърлила първата ФАБ - 3000 - модифицираната 3-тонна авиационна бомба, в Липци, Харковска област.

Последвал е мощен взрив край сграда, като бомбата попада на разстояние, но нанася тежки поражения. Това е първото в света пускане на бомба с такъв размер, става ясно още от изявлението.

Fighterbomber отбелязва, че отклонението на бомбата е няколко десетки метра, но нанася тежки щети в радиус от 230 м. Ударната сила на осколките се запазва повече 1200 метра от мястото на взривяването. Тези характеристики обаче означават, че тези бомби не са особено подходящи за градски условия, където дори и целта да е военна, рискът да пострадат цивилни е огромен.

Според анализа на Института за изучаване на войната тези бомби ще повишат разрушителния потенциал на Русия, включително по укрепените позиции по фронтовата линия. Те изглежда са много неточни, но радиусът на разрушение компенсира това.

Украински военни анализатори от своя страна коментират, че противодействието на тези бомби може да дойде единствено от противовъздушна отбрана в близост до фронтовата линия, която да поразява самолетите, които ги хвърлят, самолети F-16 и далекобойни ракети за поразяване на военните летища във вътрешността на Русия. Това означава, че Украйна трябва да получи и допълнително разрешение за действия от своите съюзници, за да може да противодейства на авиационните бомби. Носейки тритонен товар, самолетите Су-34, които се използват за тези операции, стават тежки и по-лесна мишена за ПВО.

Според източници на Politico САЩ са разшири обсега на украинците и те могат да използват западно оръжие по цели, откъдето се извършват нападения към украинска територия, но отново в пограничните зони на Русия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
А руснаците дори не са стигнали до най-мощните си конвенционални оръжия. Знаете ли колко е най голямата им бомба? ФАБ 9000, три пъти по мощна от тази 3000! Укронацитата си мислят, че могат да нанесат "стратегическо поражение" на Русия? Няма по заблудени управляващи...жал ми е за бедните украинци, които плащат с живота си за забавлението на американците. Сигнализирай за неуместен коментар