155 души станаха жертва на горещините в Мексико, маймуни падат мъртви от дърветата

Няколко язовира спаднаха до критични нива

21.06.2024 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова
155 души станаха жертва на горещините в Мексико, маймуни падат мъртви от дърветата

В Мексико има 155 смъртни случая заради горещото време от март насам. През последната седмица жертвите са 30, предаде АФП.

Най-малко 2567 души са получили усложнения, свързани с горещините, досега през този топъл сезон, който започна в средата на март и ще продължи до началото на октомври, се казва в седмичния доклад на здравния секретариат.

Десетина мексикански града счупиха рекордите за горещина през май. На 25 май в Мексико Сити беше регистриран рекорд от 34,7°C. В същото време десетки маймуни гаулайтери паднаха мъртви от дърветата в южната част на Мексико, когато температурите се повишиха. Няколко язовира спаднаха до критични нива, въпреки че в някои региони тропическата буря Алберто донесе желани дъждове тази седмица.

В проучване, публикувано от Световната метеорологична служба, се казва, че смъртоносните горещини, които обхванаха Съединените щати, Мексико и Централна Америка през май и юни, са станали 35 пъти по-вероятни поради глобалното затопляне, информира БГНЕС.

Министерството на здравеопазването на Мексико предупреди, че в по-голямата част от страната ще продължат да се наблюдават високи температури.

Снимка: БГНЕС