Руските оръжия за Северна Корея притесняват САЩ

Матю Милър: Това ще дестабилизира Корейския полуостров

21.06.2024 | 08:17 Редактор: Деси Николова

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че е "невероятно обезпокоително" изразеното от руския президент Владимир Путин намерение Русия да достави оръжия на Северна Корея след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, предаде "Ройтерс".

След посещението си в Северна Корея тази седмица Путин предположи, че такива оръжейни доставки за Пхенян, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално, в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила", коментира Милър.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние, предаде БНР.

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен Ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.


1
2 rate up comment rate down comment 0
БАЙ-БАЙ-БАЙДЪН
преди 3 седмици
А какво ще стане ако се присъедини и БРИКС към това споразумение...пак ли ще се наруши равновесието на англосаксите ??? Айде моля Сигнализирай за неуместен коментар