Кафето в Гърция излиза все "по-солено" в заведенията

Увеличават ДДС-то от 13% на 24%

21.06.2024 | 08:01 Редактор:
Кафето в Гърция излиза все
Кафето в Гърция излиза все "по-солено" в заведенията

Цената на кафето в Гърция се вдига от 1 юли в заведенията, заради увеличаване на ДДС от 13% на 24%. Запазва се  ДДС- то от 13% върху несервираните напитки и безалкохолните, ако се вземе за вкъщи.

Според Министерството на икономиката и финансите възстановяването на увеличения ДДС върху сервираното кафе-какао-чай се очаква да доведе до спестявания от 43 милиона евро годишно, като частично компенсира фискалните разходи от удължаването на намаления ДДС върху доставка и отнемане, което се оценява на 65 милиона евро годишно, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Логично е ДДС-то да е по-високо при този начин на предоставяне на стоката, отколкото при доставките и за вкъщи“, каза пресаташето на Министерството на икономиката, а правителственият представител говори за "движения, които доказват стабилната икономическа политика на правителство“, с цел "намаляване на данъците, увеличаване на доходите на гражданите, увеличаване на инвестициите и работните места, но също така и укрепване на най-уязвимите“.

Увеличеният ДДС ще се отрази на цената на кафето в заведенията. Освен това международната цена на кафето през последните шест месеца се е увеличила за сорта "Арабика" със 17% ,а за сорта "Робуста" с 50%.

Професионалистите в бранша вече пресмятат, че от 1 юли сервираното кафе ще поскъпне с поне 20-30 цента, например от 3,50 ще стане 3,80 евро (почти 9%).

Снимка: pixabay