Демонстрация на ислямските общности в Германия пред Бранденбургската врата

14.01.2015 | 08:21
Демонстрация на ислямските общности в Германия пред Бранденбургската врата

Демонстрация на ислямските общности в Германия се проведе в Берлин, пред Бранденбургската врата. В демонстрацията се включиха членове на Централния съвет на мюсюлманите, германският президент Йоахим Гаук и канцлерът Ангела Меркел. Репортаж на Красимир Кирев.


Още по темата

Толерантност между религиите и заклеймяване на тероризма – тази позиция изразиха 6 хиляди граждани на Германия, които до малките часове на деня засвидетелстваха солидарност със жертвите в Париж. Атаката не успя да раздели европейското общество – обяви от трибуната германският президент Йоахим Гаук, който заедно с канцлера Ангела Меркел и лидери на мюсюлмански организации в страната положиха венци пред френското посолство.

Пред Бранденбургската врата, която изгря в цветовете на френското знаме, германските политици съзнателно не станаха център на внимание и предоставиха възможност на лидерите на мюсюлманските организации да отправят послания.

Айман Мазйек, ръководител на Централния съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че цялото мюсюлманско общество се противопоставя на преиначаването на исляма и употребата му за насаждане на омраза:

"Днес ние казваме на нападателите, на терористите и техните подстрекатели, казваме на религиозните екстремисти. Няма да позволим нашата религия да бъде опорочавана. Няма да позволим нашето общество да бъде разкъсано с мечовете на омразата!" - каза Мазйек.

"Нападателите показаха, че обществото ни не е уязвимо – единственото, което постигнаха е по-голямото му сплотяване. искаха да ни разделят, но се случи противоположното!", каза президентът на Германия.

Демонстрацията в Берлин завърши с горчив привкус. Въпреки призивите от най-високо ниво за участие в митинга, едва 6 хил. души се включиха в него – няколко пъти по-малко от няколкократните мегадемонстрации на движението ПЕГИДА – Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада.

Язан Абуалфилат, участник в демонстрацията заяви:

"Боли ме от това, което виждам в медиите за исляма. Това не е неговото истинско лице. Искам да покажа това днес, тук и сега. Незнам кой стои зад случилото се във Франция, но за мен е ясно, че няма нищо общо с исляма".

Хасан Ашафи, друг участник в демонстрацията каза:

"За мен е важно да се разбере едно нещо за мюсюлманите – макар много хора да смятат всички ни за терористи, истината е противоположна. Ние сме мирни граждани. Ислямът е мирна религия. Дори произходът й, думата salaam означава мир."

В понеделник по улиците на Дрезден, 25 хил. души казаха не на ислямизацията, не на имиграцията в Германия, а и цяла западна Европа.